9 Nisan 2015 Perşembe

Kaligrafi...

Kaleme, yazıya ve güzelliğe olan düşkünlüğüme rağmen hep uzak durduğum bir konudur "Hat Sanatı"...
Muhafazakar çevrelerin bu alana yakınlığı, bu çevrelerin elindeki belediyelerin sıklıkla açtığı kursların reklamları ve günlük hayatta farkında olmadan karşılaştığımız onlarca görseller bu mesafeyi yarattı sanıyorum.
Ancak bu yıl marifetleri on parmağına sığmayan yetenekli oda arkadaşım sayesinde, zihnimde hep hat ile yan yana koyduğum ancak özünde bambaşka yerlerde duran "kaligrafi" ile bambaşka bir gözle "yeniden" tanıştım.
Hat denilince akla gelen Arapça harfler ve İslami içeriklerin aksine Latin harflerine dayalı kaligrafi çok daha evrensel. İkisi de bir görsel sanat dalı tabi ama kaligrafi kesinlikle daha çağdaş bir yerde...
Yetenekli arkadaşım, kurumsal işler dışında arkadaşlara jest olarak da küçük yazılar yazıp (adları, çocuklarının adları vs.) hediye eder. Ben de sık sık gözlemleme şansı yakalarım. Bugün yeni aldığı kaligrafi kalemi hakkında "heyecanla" konuşurken artık daha fazla dayanamadım, bu konuyla ilgili küçük bir araştırma yaptım.

Yunanca: κάλλος - kallos - "güzellik" + γραφή - graphẽ "yazı" sözcüklerinden gelen bir görsel sanat dalı kaligrafi. Bu sanatla uğraşanlara hattat veya kaligraf deniyor. Kaligraflar; Latin harflerini her türlü uç yapısına sahip kalem ve diğer kaligrafi malzemelerini kullanarak, harflerin anatomilerini bozmadan anlaşılır ve okunur bir biçimde, belli estetik ve tasarım kurallarına göre düzenleyerek; kağıt veya ideografik benzeri malzeme üstüne kalem ya da fırçayla güzel ve zarif yazı yazma bilgi ve becerisine sahip bireyler. Farklı yazı sistemlerinde farklı şekillerde, farklı coğrafyalarda ortaya çıkmış olan kaligrafi, özellikle matbaa öncesinde büyük önem arz etmiştir. Bugün tipografi sanatıyla ilişkilendirilebilir ve sıklıkla yazı sistemlerine veya farklı hat kültürlerine göre sınıflandırılır: İslam hat sanatı (İslami kaligrafi), Arap hat sanatı (Arap kaligrafisi), Pers hat sanatı (Pers kaligrafisi), Japon hat sanatı (Japon kaligrafisi), Çin hat sanatı (Çin kaligrafisi), Batı hat sanatı (Batı kaligrafisi) gibi. 
İyi bir hocadan alınacak iyi bir eğitimle az bir kaynak ile biraz yetenekli ve sabırlı olmak koşuluyla her kesimden insanın öğrenebileceği bir sanat dalı...

Birden panikledim sonra.
Teknolojinin baş döndürücü şekilde ilerlediği, günlük yaşamımızda el yazısının azalıp klavye becerilerinin ön plana geçtiği günümüzde bir yanım e-kitap yerine basılı kitap dediği gibi ille de güzel bir el yazısı diyor. Yoksa neden kitaplığımızdaki en değerli kitaplar yazarının iki sözcük yazıp imzaladığı kitaplar olsun... Neden Atatürk'ün, Nazım'ın el yazısı çıkmıyor aklımızdan.
Neden bu güzel yazı konusu nostaljik bir ortaokul anısı olarak kaldı anılarda. Neden on kere yazıp on kere yırttıktan sonra yazılmış aşk mektupları yok. Sandıklardan asker mektupları çıkmayacak mı bir süre sonra. Birbirimizi el yazımızdan tanımayacak mıyız artık. O silmeye kıyamadığımız sms'ler bile önceki akılsız telefonlarda kaldı. Anılarımız birkaç harf ve sayıdan oluşan parolalara mı emanet...

Sonra arkadaşımın "yeni aldığı kaleme kıyarak" ince bir emekle yazdığı adımı görünce sakinledim :)
Çünkü bazı adları duymayı / okumayı severiz.
Sevdiğimizin adını, çocuğumuzun adını, okulumuzun adını, soyadımızı ve en çok da kendi adımızı... ki bence bir insana ailesinden gelebilecek en büyük hediye kendisine konulmuş sevdiği bir addır. Ben de kendi adımı soran herkese tekrarlamama, berfin berfun berdu berfo berfe banu bersu gibi onlarca yanlış anlaşılmayı düzeltmeme, çocukluğum ve gençliğim boyunca hiç adaşım olmamasına rağmen hep çok ama çok sevdim.

Bazı adları yazmayı da severiz..
Siz örneğin elinize kalem versem şimdi, önce kimin adını yazardınız?
Ben üç ad yazardım peş peşe : "Gökhan & Rüzgar & Karmen..."
Bu yüzden en kısa sürede bir kaligrafi kalemi alıp çalışmalara başlıyorum.




Bende bu ilgiyi yaratan ve kızım Karmen'in doğum gününde yazdığı yazıdan sonra bugün de bu güzel ayraca sahip olmamı sağlayan sevgili arkadaşım Gökhan Ayatar'a teşekkürler... Ne mutlu ki hayat karşıma renkli, farklı ve keyifli insanlar çıkarıyor.
Hayatımıza yeni ilgi ve bilgilerle renk katacak nice dostlarımız olması dileğiyle...



Hiç yorum yok: